Нехамер: Немислимо е сега да разширим Шенген

За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков , който е на еднодневно посещение във Виена .Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство, каза Нехамер.

Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия, отбеляза още австрийският канцлер. Той отбеляза, че в Австрия живеят 45 хиляди българи, които представляват важен мост между двете страни. По думите на канцлера България е много силен партньор, от когото Австрия се нуждае за защита на външната граница, защото това е ключът към сигурността на ЕС. Трябва да се скрепят договорите с третите държави, откъдето идват мигрантите и да се създаде система за легална миграция, посочи Нехамер. Според него са необходими повече финансови помощи за България във връзка с опазването на границите.

Според Нехамер невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния няма нищо общо с двете държави, а със сигурността, защото самите външни министри на ЕС казват, че шенгенската система не функционира. Все повече страни вече въвеждат граничен контрол, което означава, че шенгенската система не отговаря на истинския си смисъл. ЕС знае много добре, че България и Румъния допринасят за Шенген и именно затова трябва да ги подпомогне финансово, подчерта австрийският канцлер. Докато Шенген обаче не бъде поправен, разширение не е възможно, заяви Нехамер. Той съобщи, че 75% от заловените мигранти в Австрия не са регистрирани, което е проблем за сигурността.

Защитата за външните граници е от голямо значение, което разбрахме и покрай терористичния атентат в Израел, извършен от „Хамас“ на 4 октомври, каза Нехамер. Трябва да се борим с този терор, който не може да бъде за разрешение на политическите проблеми и само носи омраза, дестабилизира обществото, намалява доверието в законовата система на страните. Трябва да застанем срещу „Хамас“, защото „Хамас“ е отговорна за хаоса и терора в Израел и за страданието на палестинския народ в Газа. „Хамас“ използва населението в ивицата Газа като заложници, каза Нехамер. Той съобщи, че утре с чешкия министър-председател ще пътува до Израел „и ще имаме разговори, с които да покажем, че сме на страната на Израел“.

В отговор на журналистически въпрос австрийският канцлер отбеляза, че на Австрия ѝ трябват нови газови постъпления и независимост от руския газ. Нехамер припомни, че миналата година „Газпром“ три пъти постави Австрия под голям натиск и „затова успяхме и показахме, че не се поддаваме на тези заплахи и няма да се оставим да ни изнудват“. Работим за независимост на руския газ, добави австрийският канцлер.

Четете още

Избор на редактора