Ние самите сме се изгаврили с историята си

Насилената разголеност на Рут Колева сякаш съблича нас, нескопосано. Трябваше ли тя да се разчекне над един паметник, че да усетим как не тя, а ние самите сме се изгаврили с историята си?

Паметникът е дело на скулптор със страхотна фамилия – Далчев. Авторът е брат на великия поет Атанас Далчев и е вложил талант в този проект през далечната 1976. Именно тогава ние, наследниците на героите от Априлското въстание, решаваме да направим общ паметник, в който да изравним делата на героите с тези на престъпниците.

Паметникът на “трите поколения” поставя на равна нога Априлското въстание, Септемврийското въстание и деветосептемврийския преврат. Това е гавра, която няма нищо общо с Рут Колева, защото нейният задник се появява на бял свят 14 години по-късно.

Този паметник сме го зарязали, не толкова от срам, колкото от непукизъм, дето ни е вроден. Нямаше и да се сетим за него, ако не беше Рут.

И вместо да се правим на засегнати патриоти, трябва да се сетим, че не сме патриоти изобщо. А дупето на Рут просто ни превърна в задници.

От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора