Нинова: Назад към „Газпром“! Експерти: Ще се справим и без него

Има криза. Няма криза. Има газ, няма газ. И децата в България вече знаят, че този „газ“ е от мъжки род, не го е разбрал още само един бивш депутат от ИТН. Поредната порция коментари идва от Корнелия Нинова и от Центъра за изследване на демокрацията.

„Решението е само едно – незабавни преговори с „Газпром“, тропна с крак Нинова.

Кризата с газа и цените е решима и без „Газпром”. Това пък е заключението в анализ на Центъра за изследване на демокрацията, огласено в студиото на NOVA от енергийния експерт Мартин Владимиров.

„Докато политици и експерти спорят кой е виновен, има ли кораби с втечнен газ, ще тръгне ли връзката с Гърция, торовите заводи започнаха да затварят производства и да освобождават работници”, написа Нинова в личния си фейсбук профил.

„Губи се ценно време в разправии и пиар акции. Темата се идеологизира и се използва за предизборна кампания, а тя е жизнено важна за държавата и народа. Решението на този етап за икономиката и домакинствата е само едно – незабавни преговори с „Газпром”. Така направиха редица европейски лидери. Ние го повтаряме от март месец. Не ако се наложи, както казва служебният министър на енергетиката. То вече е наложително”, пише емоционалната Нинова.

„Ситуацията с газа наистина е тежка в цяла Европа. Тя се влошава с действията на Кремъл, който периодично намалява доставките. България е една от най-уязвимите страни, но това не означава, че не можем да се справим с отоплителния сезон. Имаме осигурени доставки поне от един източник – Азербайджан, който ще покрие поне 1/3 от потреблението на България”, каза Мартин Владимиров.

Неговото мнение бе подкрепено от журналиста Йордан Бързаков. За него енергийна криза в България няма. Единственият начин да стигнем дотам, е да бъде неглижирана работата по интерконектора с Гърция и да не осигурим газ за „Топлофикациите“. По думите му „Газпром“ е спряла доставките за България, защото страната ни не е изпълнила неизгоден ултиматум.

„От политиците зависи дали пълното количество азерски газ ще започне да влиза у нас от 1 септември, 1 октомври или 1 ноември. Винаги можем да купуваме газ и от Турция. Не би трябвало държавата да се намесва във въпроса с доставките, за това имаме „Булгаргаз“, заяви Бързаков в ефира на NOVA.

Българо-гръцката газова връзка ще бъде завършена до края на август или най-късно до 7 или 8 септември. Това увери Антонис Митзалис, изпълнителнен директор на строителя на газовата връзка „Авакс“ на среща при Румен Радев днес.

Според държавния глава приключването на този инфраструктурен и геополитически обект, в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, на растящи цени, е от особена важност за нашата страна и за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

След срещата служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че от 1 октомври е планирано по тръбата да тече азерски газ.  „Поеха всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено“, каза той.

 

Четете още

Избор на редактора