Нова безумна заповед: С коя ръка и как се носи знамето в училище

Безумието под формата на заповеди не обикаля само военното министерство. От кабинета на Димитър Стоянов, то се намъкна и при Сашо Пенов.

Просветният министър изненада директорите на училища с първата си писмовна инструкция.

Докато те очакваха решение дали ще има промяна в удължената учебна година, заложена от предишния кабинет, той им изпрати писмо да си купят нови знамена за 15 септември. И не само това – Пенов прати и инструкция как точно и с коя ръка да ги носят знаменосците.

В документа се указва, че на първия учебен ден в училището не трябва да се веят „парцали“ . Парите за покупка на нови знамена обаче трябва да дойдат от училищния бюджет.

Пенов настоява знамето да бъде в изряден естетически вид. То се носи на лявото рамо и се придържа с дясната ръка, посочва министърът. А при преминаване към тържествен марш, дръжката се изправя, като ръката е на нивото на рамото.

Според директори заповедта цитира документ за държавните атрибути, който всички те познават, така че тя прилича малко на тази на военния министър за пиенето – заповядваме нещо, което и без това е забранено по устав.

„Ние и без това купуваме нови знамена всяка година, защото старите избледняват, но за първи път ни го свеждат в писмо“, каза шефът на 119 СУ Диян Стаматов.

Той припомня, че докато министърът се занимава с коя ръка и как се носи знамето, далеч по-обезпокоително е, че все още няма отговор на предишна заповед на МОН за увеличаването на броя на часовете. Около 400 големи училища ще бъдат принудени да назначават допълнителни учители по български език и математика, тъй като желаещи няма.

Четете още

Избор на редактора