Новият щатски посланик Кенет Мертен се настани на „Козяк“

Днес утвърденият от Сената нов посланик на САЩ в България Кенет Мертен пристигна в България и се срещна със служителите на посолството, съобщиха от мисията на улица „Козяк“. „Щастливи сме да го представим на своите приятели и съюзници в прекрасната България“, добавят от там.

Кенет Мертен e с ранг кариерен министър в Държавния департамент на Съединените щати. Има две посланически назначения ‒ от 2012 г. до август 2015 г. е посланик на Съединените щати в Република Хърватия, а преди това е посланик на Съединените щати в Хаити от 2009 г. до юли 2012 г.

Работил е и като заместник-изпълнителен секретар на държавния секретар на САЩ Клинтън и на държавния секретар Райс.

По време на задграничните си назначения Мертен е работил също така в Посолството на САЩ в Париж, Дипломатическата мисия на САЩ към Европейския съюз в Брюксел и Посолството на САЩ в Бон по време на обединението на Германия.

Кенет Мертен има бакалавърска степен от Университета „Маями“ в Охайо и магистърска степен по публична администрация от Американския университет във Вашингтон. Учил е и в Университета „Екс-Марсилия“ във Франция и в Университета „Карл Франценс“ в Австрия.

Посланик Мертен е роден в Сейнт Луис, щата Мисури; за свой роден град смята Хъдсън, Охайо.

Четете още

Избор на редактора