Обвиниха шеф на агенция за раздавани „златни паспорти“

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. златни паспорти – предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура, пише „Сега“. В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за „златни паспорти“ на китайци и руснаци.

Движението се превърна в най-пламенния противник на „златните“ паспорти, които доскоро съществуваха и благодарение на него. Бизнесменът и депутат от движението Делян Пеевски през лятото на 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“ точно в контекста на предоставянето на процедури по предоставяне на гражданство.

Миналия март парламентът окончателно премахна възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции.

Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т.нар. златни паспорти. Това беше записано в мотивите към законопроекта на Министерството на правосъдието за премахването на тази процедура.

Четете още

Избор на редактора