Обрат: Следствието остава в прокуратурата засега

Народното събрание подкрепи президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт и върна законопроекта за ново обсъждане при днешното му повторно гласуване в пленарната зала.

Оспорените от държавния глава Румен Радев разпоредби са свързани с отделянето на Националната следствена служба (НСлС) от прокуратурата и обособяването ѝ в независима структура, съобщи БТА.

При днешното гласуване законопроектът получи 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“ и засега следствието остава в структурата на държавното обвинение.

След гласуването Марин Маринов от ГЕРБ-СДС поиска срокът за обсъждане на текстовете между първо и второ четене да бъде 4 седмици. Предложението беше прието със 198 гласа „за“.

Отделянето на следствието от прокуратурата стана в разгара на войната между Иван Гешев и Борислав Сарафов. Предложението беше на „Възраждане“ и беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Президентът върна поправката в съдебния закон с аргумента, че няма финансова обосновка, приет е на едно четене и следствието става част от прокуратурата през 2009 г. по препоръка на ЕС., уточнява 24 часа.

Четете още

Избор на редактора