Обраха дома на Пако Рабан веднага след смъртта му

Само ден след смъртта на една от иконите на съвременната мода – Пако Рабан, домът му е бил разбит и вътре са нахлули нагли крадци.  Къщата се намира във френски Бретан и е станала обект на обир призори в неделя, 5 февруари.

Както беше публикувано във вторник, 7 февруари, от местния вестник Le Télégramme, неизвестни все още лица разбиват остъклена врата и проникват в къщата. Това, което са успели да отмъкнат, не е значително. Засега няма подробна информация от полицията.

Френската жандармерия продължава издирването на извършителите с цел задържането им и връщането на отнетите предмети, пише FilterNews.

„Крадците мислели, че вътре има много ценности. Независимо дали става въпрос за Пако Рабан или за някой друг, много е шокиращо да отидеш и да ограбиш някого, който току-що е починал“, казва Маргьорит Ламур, кмет на града.

Франсиско Рабанеда Куерво, известен като Пако Рабан, е роден в Пасая в баските провинции на Испания през 1934 г. Баща му, андалусец, е армейски генерал, верен на испанската република. Майка му е от баските провинции и е активистка и член на ръководството на Комунистическата партия на Испания (PCE).

Когато е на пет години, семейството на Пако Рабан се мести във Франция, където Пако прекарва почти целия си живот (по-голямата част от времето в Бретан). Там семейството намира убежище след екзекуцията чрез разстрел на баща му.

Пако учи архитектура във Висшето национално училище за изящно изкуство и започва да прави бижута с родоид – нов прозрачен материал, чиито части свързва с връзки или вериги. Така получава достъп до ателиета на престижни марки като Dior, Givenchy или Balenciaga, с които майка му е работила в Сан Себастиан преди Гражданската война в Испания.

Четете още

Избор на редактора