Одобриха по-висок праг на ДДС, но чакаме волята на Брюксел

Прагът за задължителна регистрация на фирмите по ДДС се увеличава от 50 000 лв на 100 000 лв., реши икономическата комисия в парламента като одобри промените в  Закона за ДДС на първо четене.

За да се приеме крайно решение обаче, е нужно решение от Брюксел, което още не е дошло. Антикризисната мярка за вдигане двойно на прага по ДДС анонсира премиерът в оставка Кирил Петков. Правителството внесе искане за дерогация към Европейската комисия. От Министерството на финансите изразиха опасения, че все още липсва решение от Брюксел по българското предложение.

Според председателя на комисията Мартин Димитров, мярката ще облекчи данъчната тежест за микро, малки и средни предприятия, и е част от антикризисния пакет на правителството.

За да стане решението окончателно обаче е нужна дерогация на Европейската комисия. Правителството в оставка мече изпрати искане за промяна на ставката, но решение от Брюксел още не е дошло.

В крайна сметка депутатите гласуваха с очакването, че предвид опита на другите страни, до края на годината Европейската комисия ще одобри промяната и за България“.

„От 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е повишаван – от 2003-та насам. Само ако видите натрупаната инфлация, логиката за удвояване на прага е налице.“, заяви Димитров.

Мярката ще подпомогне 200 000 най-малки компании в България, както и 800 000 самонаети в търговията и услугите.

Депутатите гласуваха с очакването, че предвид опита на другите страни, до края на годината Европейската комисия ще одобри промяната и за България.

 

Четете още

Избор на редактора