Около 100 деца е имало на потъналия с мигранти кораб

Между 50 и 100 са били децата на потъналото вчера корабче край Пилос, Южна Гърция, твърдят оцелели от инцидента, съобщават гръцките медии.

По информация на телевизия Скай гръцките власти са идентифицирали шестима трафиканти сред оцелелите.

Сто и четири са спасените лица, от които 38 души са настанени в болница в град Каламата, съобщи националната телевизия ЕРТ. Оцелелите са мъже на възраст между 16 и 49 години с хипотермия, дехидратация, припадъци, хипогликемични проблеми, пневмония.

Сред намерените до момента 78 тела има само едно на жена. Според спасените на борда на корабчето е имало близо 750 мигранти. Екипът за идентификация на жертви на бедствия ще събере проби за ДНК анализ от загиналите и оцелелите. Мигрантите на борда са от Пакистан, Палестина, Сирия и Египет.

Операцията по издирване и спасяване продължава.

Службите за гражданска защита и социалните служби са на крак през цялото време, за да може да се осигури всичко необходимо на спасените, съобщи заместник-кметът по социалните грижи на Каламата Йоргос Фавас. По негови думи се очаква след приключване на процедурите по предварително разследване мигрантите да бъдат прехвърлени към структурата за временно настаняване, вероятно в Атина.

Спасител от Гръцкия червен кръст заяви, че на борда е имало много хора, които са останали в капан, предимно жени и деца.

На пристанището са разположени палатки на хуманитарни организации, като Международната организация по миграцията и Върховния комисарят на ООН за бежанците.

В Гърция е обявен тридневен траур, а лидерите на основните политически партии прекъснаха предизборните си кампании, за да посетят спасените лица.

Плавателният съд „Адриана“ е тръгнал от град Тобрук в Либия, като крайната цел е била Италия. Според международния съдебен експерт и бивш адмирал от бреговата охрана Никос Спанос шансовете за откриване на още оцелели са нулеви. По негови думи тези плавателни съдове са „плаващи гробища“ и не са годни за плаване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че е „дълбоко натъжена“ от трагедията и обеща да засили сътрудничеството между Европейския съюз и близките държави за допълнително справяне с трафикантите на мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Четете още

Избор на редактора