Осветляват ДС-собственици на фирми с обществени поръчки над 500 000 лв.

Хора с принадлежност към бившата Държавна сигурност, които днес са собственици и управители на фирми с обществени поръчки за над половин милион лева, ще бъдат осветлявани.

Това предвижда проект за промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщи в профила си във ФБ министърът на електронното управление Божидар Божанов. Досега комисията по досиетата разкриваше принадлежност на лицата само на публични постове. „Предлагаме да се осветляват и икономическите кръгове около ДС, които се захранват с обществени поръчки“, уточнява Божанов и допълва, че проектът ще е пуснат за обществено обсъждане.

В него се предвижда още да се публикува информация за всички договори, които са сключени без ЗОП. Например инхаус възлагането, договорите за медийни услуги, сделките с имоти, арбитражните услуги и др. Публични ще стават и всички данни за поръчките – ценови предложения, брой допуснатите оферти, стойност при сключване и при изменение на договорите.

Спецификациите на поръчките за електронно управление и информационни и комуникационни технологии ще подлежат на задължително обществено обсъждане, за да няма съмнения за „заключени“ процедури. Това също е част от предлаганите промени. Възложителите ще са задължени да правят пазарни проучвания и доклад, който доказва необходимостта от съответната поръчка.

Постът е публикуван във връзка с критиките към управлението от вчера, че не са направили обществените поръчки по-прозрачни.

Четете още

Избор на редактора