Оставки в кабинета „Джонсън“, британският консервативен кораб изглежда пробит

Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак подаде оставка и заяви, че британското общество очаква от кабинета „правилна, компетентна и сериозна работа“. По-рано заради несъгласие с действията на премиера Борис Джонсън оставка подаде и министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Последва ги зам.-председателят на Консервативната партия Бим Афолами, който обяви по телевизията, че подава оставка и снема подкрепата си от премиера Джонсън.

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Киър Стармър светкавично се обяви за предсрочни избори. „Великобритания има нужда от ново правителство“, заяви той.

„За съжаление не мога да продължавам да изпълнявам задълженията си чиста съвест“, написа Саджид Джавид в Туитър.

„Обществото справедливо очаква, правителството да работи компетентно и сериозно. Смятам, че за тези стандарти си струва да се бориш. Именно затова излизам в оставка“, добави Сунак.

Оставките на двамата бяха обявени минути след като Борис Джонсън се извини, че е допуснал грешка, защото не разбрал, че бившият депутат от неговата партия Крис Пинчър е неподходящ за работа в правителството. Към въпросния бяха подадени жалби за сексуално насилие „в пияно състояние“ срещу двама мъже в частен клуб.

Политическият наблюдател на БиБиСи Крис Мейсън коментира, че случващото се в правителството може да е началото на неговия пълен крах. „Две оставки една след друга, придружени с резки изказвания […] Ако оставките продължат, на Джонсън ще му бъде много, много трудно да остане премиер“, написа той.

Четете още

Избор на редактора