Осъдените в Крива паланка ще обжалват наказанията

Около пет-шест часа имаше огромна колона от автомобили с  българи, които искаха да отидат да почетат паметта на Гоце Делчев, над 100 души бяха блокирани, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“ на пресконференция в БТА.

Георгиев каза, че един от автомобилите е бил претърсван и умишлено се е бавела цялата колона на влизане в Република Северна Македония (РСМ). В този момент български гражданин е бил вкаран в контролно-пропускателния пункт от граничните полицаи от Република Северна Македония.

Ние започнахме да снимаме видео на живо и да питаме защо нашият сънародник е вкаран там и какво се случва с него, защо е задържан, какъв е проблемът, посочи още депутатът в 48-ото Народно събрание. Той каза, че на българите им е било наредено да не снимат. Георгиев твърди, че е имало и удари от страна на граничарите. Лично аз получих множество удари, като съм от най-малко битите, отбеляза той.

„Това е една агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония“, смята още Георгиев.

Той каза, че няколко часа задържаните българи са били с белезници и после закарани пред съда в Крива паланка. „Имаме присъда, в която е записано точно глобите по кой член са“, каза той. И добави, че едното обвинение е за обиди, отправени обаче от друго лице извън задържаните трима.

Не изключваме това да е умишлено инсценирано, каза още Ангел Георгиев.

Друго обвинение е, че българите не са спрели да снимат видео.

Георгиев каза, че не е била получена подкрепа от българските власти, а „Възраждане“ сами са си осигурили адвокат. Той каза, че решението на съда в Република Северна Македония  ще бъде обжалвано.

Петър Петров определи като фарс съдебния процес срещу задържаните.

От лятото от „Възраждане“ настояваме, че вдигането на ветото няма да подобри отношенията между тези две държави, а само ще засили провокациите, каза той. Петров подчерта, че РСМ не бива да става член на Европейския съюз, докато не започне да зачита правата на българите там.

От „Възраждане“ имат намерение да отнесат въпроса до Европейския съд по правата на човека, да инициират срещи и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по съседството и политиката на разширяване Оливер Вархей. От партията смятат, че в настоящия си вид РСМ е далеч от европейските ценности.

От „Възраждане“ ще искат среща с вътрешния министър Иван Демерджиев за случилото се. Според Георгиев българската държава трябва да има остра реакция и срещу поведението на политиците в РСМ, които, по думите му, изричат антибългарски тези.

Четете още

Избор на редактора