„Отворено общество“ на Сорос се изтегля от Евросъюза

Фондация „Отворено общество“, основана от милиардера Джордж Сорос, възнамерява да се изтегли или да прекрати голяма част от работата си в рамките на ЕС, тъй като пренасочва вниманието си към други части на света, предаде Ройтерс и БТА, като се позова на вътрешна кореспонденция на организацията.

Това решение означава, че благотворителната мрежа ще се преориентира от работа, свързана с вътрешноевропейски въпроси. Тя ще се съсредоточи върху региона в контекста на по-широкообхватни световни проблеми, става ясно от електронно съобщение, изпратено на нейни служители.

„В крайна сметка новоодобрената стратегическа посока ще позволи изтеглянето и прекратяването на голяма част от нашата настояща работа в рамките на ЕС и нашето внимание и ресурси ще бъдат насочени към други части на света“, пише в съобщението.

През юни фондацията обяви, че 93-годишният финансист Сорос ще предаде контрола над организацията на своя син Алекс, а през юли бяха обявени планове да бъдат съкратени 40% от служителите ѝ по целия свят.

В съобщението не се дават подробности как фондацията ще преструктурира финансирането си, но говорител каза, че групата ще продължи да подкрепя организации на гражданското общество в Европа, включително свързаните с външните работи на ЕС, както и че ще продължи да подкрепя европейските ромски общности.

Джордж Сорос, унгарски евреин, емигрирал и забогатял в САЩ след края на Втората световна война, отдавна подкрепя групи, популяризиращи либерални и демократични ценности, както и отворените граници в Източна Европа.

Организацията, която управлява около 1,5 милиард долара годишно в световен мащаб, все пак ще продължи да финансира програми в Европа чрез национални фондации, включително в Украйна, Молдова, Киргизстан и Западните Балкани, заяви говорителят на фондация „Отворено общество“.

Четете още

Избор на редактора