Отиде си един от най-великите – сър Боби Чарлтън

Сър Робърт „Боби“ Чарлтън почина на 86-годишна възраст. Новината бе съобщена от Манчестър Юнайтед.

„Манчестър Юнайтед тъгува по загубата на един от най-великите и най-обичаните футболисти в историята на клуба“, написаха 20-кратните шампиони на Англия.

Роден в малкия град Ашингтън в графство Нортумбрия на 11 октомври 1937 година Боби Чарлтън се присъединява към школата на Манчестър Юнайтед през 1953 година. Три години по-късно той дебютира за „червените дяволи“, за които изиграва 758 мача и вкарва 249 гола в рамките на 17 години.

Той печели Купата на европейските шампиони през 1968 година, три пъти става шампион на Англия и веднъж триумфира с Купата на Англия.

Чарлтън бе последният оцелял футболист на Манчестър Юнайтед от самолетната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 година. Той е спасен в нея от тогавашния си съотборник Хари Грег.

С националния отбор на Англия Чарлтън прави забележителна кариера, като печели световната титла през 1966 година. Той е избран за „Най-добър играч“ на световното първенство, както и за носител на „Златната топка“ през същата година.

За Англия Боби Чарлтън има 106 мача и 49 гола.

След края на кариерата си той дълги години работи като директор в Манчестър Юнайтед. В негова чест южната трибуна на стадион „Олд Трафорд“ носи името „Сър Боби Чарлтън“.

През ноември 2020 година близките на футболиста съобщиха, че той страда от  деменция.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manchester United (@manchesterunited)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора