Откритие: риба дъга, която се ражда женска и се превръща в мъжка

Около Малдивските острови, на дълбочина между 40 и 70 метра под Индийския океан, има трептящи ята от ярко оцветени риби с дълги перки, които никога не се осмеляват да излязат на повърхността на кораловите рифове.

Розовбузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa), досега непозната за науката, е един от многото видове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са открили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира между осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на около 150 метра дълбочина и съдържа своя собствена смесица от видове.

Розовобузестата калифорнийска рибка променя външния си вид и пола си с възрастта. Те започват живота си като женски и съзряват в мъжки, като стават значително по-пъстри. Мъжките се украсяват в зашеметяващи цветове по време на брачния сезон, вероятно за да впечатлят женските.

Откритието е част от инициативата „Надежда за рифовете“ на Калифорнийската академия на науките, която има за цел да разбере по-добре и да защити световните коралови рифове, като се фокусира върху мезофотните рифове.

Четете още

Избор на редактора