Откриха голямо находище на природен газ край бреговете на Кипър

Значително находище на природен газ в блок 6 на изключителната икономическа зона на Кипър са открили италианската енергийна компания „Ени“ и френската „Тотал“, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. От двете компании са потвърдили за находката официално пред гръцката телевизия Скай.

Първите неофициални информации за находището се появиха още в началото на месеца.

В съобщението се казва, че находището съдържа приблизително 2,5 трилиона кубични фута (около 70 млрд. куб.м.) природен газ. Находището, наречено „Кронос“ се намира на 160 км от бреговете на Кипър и е на дълбочина от 2 287 метра.

Според информация на италианския вестник „Република“, става дума за „едно от най-големите находища в света“, като ще бъде необходима около година, преди да започне експлоатацията му. В публикацията се допълва, че това може да увеличи енергийната автономност на Италия и на цяла Европа.

Вицепрезидентът на „Ени“ Кевин Маклаклън коментира, че успехът на сондажите „осигурява допълнителни източници за снабдяване с природен газ на Европа“.

Вестник „Република“ допълва в материала си, че Израел е афиширал интерес към изграждането на газопровод, който преминава през Кипър и достига до Гърция и други страни от ЕС.

Кипърският министър на енергетиката Наташа Пилиду също заяви, че резултатите са окуражаващи.

Сондажите в зоната на находището започнаха на 23 май.

Четете още

Избор на редактора