Очаквано. Карим Бензема грабна „Златната топка“

Капитанът на „Реал“ Мадрид Карим Бензема спечели „Златната топка“ за пръв път в своята кариера. За победата на французина гласуваха журналисти от цял свят в анкетата на сп. „Франс Футбол“.

34-годишният Бензема заслужи наградата, след като направи най-добрия сезон в кариерата си с 44 гола и 15 асистенции в 46 мача във всички турнири.

С „Реал“ французинът спечели Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания, като стана голмайстор както на първенството, така и в най-престижния европейски клубен турнир.

Победителят получи наградата си от своя сънародник и бивш треньор в „Реал“ Зинедин Зидан.

Бензема стана петият французин, спечелил „Златната топка“ и осмият играч на „Реал“ с най-престижната индивидуална награда във футбола.

Така „Реал“ остава №1 в историята по носители на „Златната топка“.

Втори в тазгодишното подреждане остана Садио Мане, а челната четворка допълниха Кевин Де Бройне и Роберт Левандовски.

За първи път от 16 години Лионел Меси и Кристиано Роналдо останаха извън топ 3 в класирането. Противно на появилите се слухове, Роналдо не се появи на церемонията в театър „Шатле“ в Париж.

По-рано на събитието бяха раздадени и други награди.

Първият приз беше връчен на халфа на „Барселона“ Гави, който беше обявен за най-добрия млад футболист до 21 години.

Той наследи наградата от съотборника си Педри и именно Педри му я връчи на церемонията заедно с бразилската легенда Роналдо.

Дебютиралата тази вечер награда „Сократес“ за благотворителна дейност отиде при Садио Мане, който не спира да помага на родния си Сенегал.

„Златната топка“ при жените за втора поредна година беше връчена на звездата на дамския състав на „Барселона“ Алексия Путеяс.

Роберт Левандовски пък грабна голмайсторския приз на името на покойния Герд Мюлер.

Най-добър при вратарите стана Тибо Куртоа. Белгиецът спечели приза „Лев Яшин“ след звездното си представяне през миналия сезон и геройските намеси във финала на Шампионската лига между „Реал“ и „Ливърпул“.

Донякъде изненадващо, за футболен клуб на годината беше определен „Манчестър Сити“, който изпревари победителя в Ла Лига и в Шампионската лига „Реал“ Мадрид.

Четете още

Избор на редактора