Още порои тази нощ, дъждовете спират в неделя

През нощта в западната половина от страната, главно в Северозападна България и Софийско, ще има интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Това показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава БТА.

В източните части в отделни райони все ще има слаби превалявания, но постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно ясно.

В събота (17 юни) още преди обед в югозападната половина от страната, а следобед и в североизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи. Има и опасност от гръмотевични бури. На места очакваните нови количества ще достигнат 50 мм.

Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17-18 градуса по високите западни полета до 28 градуса на места в североизточните райони, в София – около 17 градуса.

По Черноморието преди обед облачността ще е разкъсана, следобед – значителна. На места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 23-25 градуса. Температурата на морската вода е 21-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България, ще има интензивни краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

В неделя (18 юни) в Западна България валежите ще спират. В Централна и Източна с прекъсвания ще продължи да вали, в отделни райони следобед – интензивно, на места с гръмотевици. Температурите ще се понижат и на изток и максималните ще са предимно между 21 и 26 градуса.

Оранжев код е обявен за София- град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана. Предупреждение от първа степен и жълт код за валежи от 20 до 35 л/м2 е обявен за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Четете още

Избор на редактора