Паника в Аржентина, нашествие на бременни рускини

Аржентинските власти са сериозно загрижени поради големия брой бременни рускини, които влизат в страната, за да родят там, за да получат аржентински паспорт, предаде Асошиейтед прес.

Тази седмица имиграционните власти забраниха на шест бременни рускини да влязат в Аржентина, като заявиха, че те са използват фалшив претекст, че са туристки, заяви пред местен канал Флоренсия Кариняно, национален директор по въпросите на миграцията.

След започнати съдебни процедури вчера съдия разреши петиция habeas corpus, за да позволи на шестте жени да влязат временно в Аржентина.

Бременните поставиха в центъра на вниманието явление, което стана очевидно в Аржентина през последните седмици. „Количеството наистина е много голямо всеки ден, само снощи в последния полет на Етиопските (авиолинии) влязоха 33 руски гражданки с бременност от около 32, 33, 34 седмици“, каза Кариняно.

През последната година в Аржентина са влезли 21 757 руски граждани, включително около 10 500 бременни жени, а „през последните няколко месеца броят им се увеличава“, каза Кариняно. „През последните три месеца в Аржентина са влезли 5819 жени, на които предстои да родят“.

Всеки, който е роден на аржентинска земя, получава незабавно гражданство, а раждането на дете в страната ускорява процеса на получаване на гражданство от родителите.

Аржентина разполага с подходяща комбинация от облекчени имиграционни закони, при които руснаците не се нуждаят от визи, безплатно универсално здравеопазване и паспорт, който позволява достъп до 171 страни без виза.

Властите подчертават, че служителите нямат проблеми с руските граждани, които пристигат в Аржентина, но искат да се уверят, че те наистина имат планове да живеят в страната.

Аржентина по традиция е отворена към имигрантите, но имиграционните служби бяха алармирани, след като в Словения бяха задържани руски шпиони с аржентински паспорти, каза Кариняно.

Четете още

Избор на редактора