Увеличават пенсиите с 10% от 1 юли

Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2021 г. да се повишат с 10% от 1 юли, решиха депутатите в сряда. Парламентът прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. със 141 „за“, един „против“ и 83 „въздържал се“.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се вдига от 370 лв. на 467 лв., което е ръст от 26,2%. Предвижда се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 1500 лв. на 2000 лв., което е увеличение от 33,4%. От 1 октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии ще се увеличи от 2000 на 3400 лв.

Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите от нетрудова дейност и добавни ще се увеличат от 170 на 247 лв от 1 юли. Заложено е общо увеличение на приходите и получените трансфери по консолидирания бюджет на ДОО с 1,386 млрд. лв.

Правителството аргументира увеличението на средствата за пенсионерите с това, че пенсиите имат съществено значение за запазване качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход.

В изказване пред депутати, социалният министър Георги Гьоков заяви, че пенсионната система е силно увредена. По думите му, причина за това са грешни политически решения, а не експертни решения. Министърът изрази надежда, че между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на ДОО депутатите ще предложат съществени, а не популистки промени.

Четете още

Избор на редактора