Под прикритие: разкриха измами с отстъпката за гориво

Общо шест нарушения при прилагането на компенсацията от 25 ст./литър при горивата са разкрили служители на Националната агенция по приходите.

В  един от случаите данъчни инспектори под прикритие наблюдавали автомобилите, които зареждат в бургаска бензиностанция. При явната проверка половин час по-късно установили, че сред записаните номера на превозните средства, ползвали отстъпката, фигурира автомобил, който не е бил забелязан на бензиностанцията. В друга бургаска бензиностанция пък било установено вписването на автомобил с несъществуващ регистрационен номер.

„Отстъпката от 25 ст. е част от антикризисния пакет и се предоставя като компенсация заради покачването на цените на горивата. Наблюдаваме обектите за зареждане с горива с цел ограничаване на опитите за злоупотреби на гърба на данъкоплатците. Ще бъдем безкомпромисни с всякакви прояви на неспазване на законодателството“,  каза зам. изпълнителният директор на НАП Зоя Габровска.

Проверката на данъчните е обхванала почивните дни – от 19 /петък/ до 21 август. Проверени са 60 бензиностанции в цялата страна, като установените нарушения, свързани с отстъпката от 25 стотинки, са шест.

При проверка във Варна инспекторите се натъкнали на незаконна бензиностанция, която не е била регистрирана по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

За всички нарушения са съставени актове, като проверките на служителите от „Фискален контрол“ продължават съвместно с Агенция „Митници“, уточняват от НАП.

Четете още

Избор на редактора