Пожизнен ТЕЛК ще има за още 31 заболявания

За още 31 заболявания ще се дава пожизнен ТЕЛК. А в оценката вече няма да се взема предвид само водещото заболяване, а процентът на неработоспособност вече ще отчита и съпътстващите  заболявания. Това гласят промени в наредбата за медицинска експертиза, които Министерският съвет прие днес. Новините бяха огласени от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг.

Хората с психични заболявания под 90% също вече ще имат право на чужда помощ, гласи друга от промените.

Родители на деца до 12 г. вече ще могат да ползват болничен, за да се грижат за тях, ако те са върнати от училище или детска градина и са поставени под карантина.

Аз се извинявам, че министерството  забави наредбата, но имаше доста работа по нея, изключително много предложения постъпиха по време на общественото обсъждане и бяхме длъжни да се съобразим с тях, каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Мисля че направихме нещо много добро, бяха съобразени исканията и на хората с увреждания. Да не казвам, че е нещо революционно, но със сигурност ще направи хората да живеят много по-добре, допълни той. Меджидиев обясни, че се готвят и промени, които да ускорят издаването на ТЕЛК решения – да се позволи на повече експерти да правят оценка на неработоспособността, но и ще се разпише срок, в който те трябва да излязат с оценка.

На заседанието е гласуван и календарът за грипни имунизации. Ще се мисли и как да се приложи профилактика срещу стрептококи и пневмококи.

Четете още

Избор на редактора