„Политико“: България – републиката на Радев

Радева република – задънената улица в България дава сила на нейния уклончив президент. Това е заглавието на статия в брюкселското издание „Политико“, посветена на изборите на 2 април у нас.

Вотът в неделя едва ли ще прекрати дългия застой в България, пише „Политико“. Това означава, че нощта след изборите отново ще бъде на енигматичния Румен Радев.

Българските президенти обикновено имат предимно церемониални функции. Но абсолютната бъркотия в българските парламентарни партии през последните две години означава, че бившият пилот на „МиГ-29“ и командващ ВВС сега играе твърде голяма роля, като назначава служебни правителства от технократи. Това има сериозно отражение върху външната политика на членуващата в НАТО държава по време на войната в Украйна.

Но какъв е неговият дневен ред? Борец против корупцията или проруска марионетка? Той е хлъзгава и гъвкава личност, за да бъде притиснат. Но никой не се съмнява в амбициите му да дърпа конците.

Той бе малко познат, преди да излезе на сцената и да спечели президентските избори през 2016 г. Номиниран бе от социалистите – наследници на свързаните с Москва бивши комунисти. Той изгради имиджа си в годините преди политическата си авантюра с авиошоута, в които изпълняваше спиращи дъха лупинги със своя изтребител.

Макар да влезе в политиката без никакъв опит, той бързо показа добра политическа сръчност и склонност към спорове на високо ниво.

И двете главни съперничещи групи, борещи се са надмощие на изборите в неделя, са ръководени от негови лични противници – Бойко Борисов и Кирил Петков. Проучванията дават и на двете групи подкрепа от 26 на сто, поради което е твърде вероятно властта отново да бъде съсредоточена временно в ръцете на Радев, а балканската страна да тръгне към шести поред избори.

София не е Москва

За хората отвън главният фокус е позицията на Радев за Русия. Меко казаво, президентът избягва сблъсъци с Москва. Подобно на Борисов при над десетгодишното му доминиране в българската политика, той ходи по тънко въже между Брюксел и Кремъл.

През 2021 г. Радев си докара главоболия, когато обяви Крим за руски. Изказването разгневи украинското правителство и накара американското посолство в София да изрази дълбока загриженост. И макар по-късно Радев за намекна, че анексията на полуострова през 2014 г. е нарушение на международното право, противниците му видяха в коментара доказателство на проруските му възгледи.

Докато избухването на войната в Украйна принуди много европейски политици да променят позицията си към руския президент Владимир Путин, то не успя да накара Радев де промени изчаквателната си позиция. Възгледите му, често хитри и прикрити зад двойнствена реторика, предизвикаха редица протести. Демонстранти поискаха оставката му, като скандираха лозунги ог рода на „София не е Москва“.

През октомври 2022 г., когато 9 източноевропейски страни изразиха подкрепа за кандидатурата на Украйна за НАТО, Радев не подписа декларацията, като заяви, че това би означавало война между НАТО и Русия.

След многомесечни разгорещени дебати, през ноември 2022 г. България най-накрая гласува за изпращане на оръжие за Киев. Решението разгневи Радев и той разкритикува партиите „войнолюбци“.

Същевременно Радев призна, че страната му е заинтересована да увеличи производството на боеприпаси, за да запълни своите и на съюзниците си запаси.

Вдъхващ доверие или агент на влияние?

Въпросът за въоръжаването на Украйна и позицията за войната показва разделението в националната политика. Евродепутатката социалистка Елена Йончева похвали Радев като политика с „най-голямото обществено доверие“ и сподели традиционната партийна линия, че „снабдяването на Украйна с оръжия води само до още по-голяма ескалация на военните действия“. Макар Радев все още да се радва на относително висока популярност в сравнение с други български политици, рейтингът му понесе сериозен удар, като спадна от 51% през февруари 2022 г. на 36% през декември според проучване на „Алфа рисърч“.

Бившият консервативен премиер Иван Костов заклейми Радев като „агент на руско влияние“ и настоява, че той е превишил своите правомощия с изказването си за оръжията.

Според политолога Димитър Бечев възгледите на президента са популистка реторика, целяща да се хареса на проруските избиратели в България, които са многобройни по исторически причини. България е най-свързана с Русия страна от ЕС. Бечев обаче изтъква, че в международен план Радев не е толкова проруски, колкото твърдят критиците му.

Власт на народа

Радев изгря като политически кавгаджия на фона на протестите срещу корупцията през лятото на 2020 г. След като прокурори обискираха президентството и задържаха да кратко двама служители на администрацията, много хора видяха в това  отговор на критиките на Радев към главния прокурор Иван Гешев. Много хора не вярват на прокуратурата и я смятат за оръжие на мафията.

Радев открито подкрепи протестите, зовящи за оставка на премиера Бойко Борисов и Гешев. Критиките му срещу тогавашното правителство предизвикаха възхищението на тези, които нямат търпение за промяна и настояват за реформи в борбата с корупцията.

Според Димитър Бечев последните години на политически хаос позволиха на Радев да упражнява неочаквано голяма власт. Служебното правителство е отговорно за провеждането на редовни избори. Законът обаче не предвижда „спирачки и баланси“ за отговорност на президента или назначените от него хора.

Четете още

Избор на редактора