Полицията в Германия обискира имоти на екоактивисти

Полицията и прокуратурата в Германия извъшват днес обиски в редица имоти на германски екоактивисти от организацията „Последна генерация“ в седем провинции на страната, предаде ДПА, като се позова на изявления на местните власти.

По данни на прокуратурата в Мюнхен и баварската полиция операцията е започнала рано сутринта, като досега са претърсени общо 15 имота.

Полицейската акция е свързана с многобройните обвинения, повдигнати срещу екоактивисти на организацията от средата на миналата година. Седем от заподозрените, които са на възраст между 22 и 38 години, са обвинени в създаване или подпомагане на престъпна организация.

Основното обвинение във връзка с обиските е, че заподозрените са организирали кампания за набиране на средства за финансиране на по-нататъшни протести на „Последна генерация“. Досега те са събрали по този начин най-малко 1,4 милиона евро.

Претърсени са имоти на екоактивисти в германските провинции Хесен, Хамбург, Саксония-Анхалт, Саксония, Бавария, Берлин и Шлезвиг-Холщайн.

Освен това по нареждане на германската прокуратура е била закрита интернет страницата на организацията, съобщи полицейски говорител.

По данни на полицията в операцията в цяла Германия участват около 170 полицейски служители.

Организацията „Последно поколение“ в Германия неведнъж е блокирала движението в Берлин и на други места в рамките на кампанията си за оказване на натиск срещу германското правителство да предприеме по-решителни действия срещу глобалното затопляне, припомня ДПА.

Четете още

Избор на редактора