Получаваме 3,7 млрд. лв. от Европа срещу 66 ангажимента

За да получи България 3,7 млрд. лв. инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, страната ни трябва да изпълни 66 ангажимента. Това обяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от БНТ.

Първият транш, който се очаква, е за 1,3 млрд. лв, като само по него трябва да се случат 22 законодателни промени.

„Много е важно това да се случи до края на годината, тъй като тези средства са предвидени и в бюджета“, подчерта Пеканов.

Вицепремиерът призова кандидат депутатите да направят всичко възможно да се подготвят по тези законопроекти и те ударно да се приемат от парламента.

„До момента през Народното събрание е минал 1 закон, 4 са входирани, а останалите са в различен етап, включително и начален – разясни Атанас Пеканов. – По-сложни ще бъдат шестте мерки в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите източници“.

Вицепремиерът каза още, че продължава работа по членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Не трябва да губим време и да изоставаме. Министерският съвет е приел механизма за преговори с ОИСР и ще поканят шефа на организацията у нас“, разясни Атанас Пеканов.

Четете още

Избор на редактора