Първите адаптирани ваксини срещу ковид вече са тук

Получени са първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност Омикрон и подвариантите. Това съобщиха от Здравното министерство и разпространиха препоръки за прилагането на различните видове ваксини.

Към 12 септември в страната са доставени 290 880 дози Comirnaty Original/Omicron BA.1 и 1 800 дози Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

От днес бустерна доза от адаптираната иРНК ваксина на Pfizer/BioNTech може да бъде поставена в имунизационните кабинети на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в разкритите ваксинационни кабинети в лечебни заведения.

Всички РЗИ вече са снабдени с достатъчни количества от адаптираната ваксина на Pfizer/BioNTech, като в момента тече снабдяването на общопрактикуващите лекари и на ваксинационните кабинети в болниците.

Адаптираната иРНК ваксина на Moderna ще бъде разпределена до РЗИ в рамките на настоящата седмица, а поставянето ѝ ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети. Информация за съответните кабинети на ниво област ще бъде публикувана на интернет страниците на РЗИ.

257 са новозаразените с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа, сочат данните в Единния информационен портал.

Един човек е починал. Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения, са общо 632. От тях 34 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 18.

Излекувани през последното денонощие са 17 души.

Четете още

Избор на редактора