Празник на бъчвата събира старо и младо във Врачеш

Фестивал на бъчвата, или за по-кратко Бъчфест, ще има днес в ботевградското село Врачеш, съобщават от кметството.

Както традицията повелява, местните майстори-бъчвари ще демонстрират процеса по изработка на бъчва, а всички посетители ще имат възможността да участват в интересна викторина с награди. Ще има демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса – разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата.

Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.

Селото е известно още като „Столицата на бъчвите”, тъй като занаятът има 160-годишна традиция. В селото  70 фамилии се прехранват с бъчварство, а изделията на врачешките бъчвари са известни в цяла Европа – Гърция, Испания, Франция, Италия и др.

През XIV в. Чешковица е преименувана във Врачеш – може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачежани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна. Името на Врачеш е известно извън България с работата на местните бъчвари.

Четете още

Избор на редактора