Пращаме нова военна помощ за Украйна

Министерският съвет, с решения №444 и №445 от 23 юни т.г., прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 година. Това съобщиха от пресслужбата на правителството.

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 година. С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на България и тяхната учебно-бойна подготовка, посочват от правителството.

БТА припомня, че на 21 юни министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи за подготвян нов транш военна помощ от България за Украйна.

„Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г. Сравнима е по обем и видове с първия пакет по това решение. Има неща, които се повтарят, има и нови, но като обем е горе-долу същото“, каза тогава министърът.

Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са 30-40- и повече годишни, заради това стойността на помощта е трудно да бъде изчислена, обясни Тагарев. Той заяви, че към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни платформи. Съвсем скоро ще бъде предложено решение на Министерския съвет, обясни военният министър.

Четете още

Избор на редактора