Предлагат на търг бутилка уиски за 1 милион паунда

Бутилка от „най-търсеното шотландско уиски“ се очаква да бъде продадена на търг през следващия месец, като прогнозната цена е до 1,2 млн. британски лири, съобщи АП, позовавайки се на аукционна къща „Сотбис“ – Лондон.

„Сотбис“ съобщи, че 96-годишната бутилка сингъл малц от дестилерията „Макалън“ – The Macallan Adami 1926, ще се продаде на търг на 18 ноември в Лондон, а началната цена започва от 750 000 британски лири. Предварителното наддаване ще започне на 1 ноември.

Версия на „Макалън 1926“ беше продадена от „Сотбис“ през 2019 г. за 1,5 млн. британски лири, което е рекорд за една бутилка – било то вино или спиртна напитка. Появата на три различни разновидности на бутилката уиски на търгове през 2018 г. и 2019 г. доведе до трикратното счупване на рекорда.

„Макалън 1926“ е единственото уиски, което всеки аукционер иска да продаде и всеки колекционер иска да притежава“, заяви Джони Фаул, глобален ръководител на отдела за спиртни напитки на „Сотбис“. „Изключително съм развълнуван, че за пръв път след поставянето на рекорда за тази реколта преди четири години ще предложа бутилка на търг на „Сотбис“, добави той.

След отлежаване в бъчви от шери в продължение на шест десетилетия са бутилирани само 40 бутилки „Макалън 1926“, което ги прави най-старата реколта на дестилерията.

От „Сотбис“ съобщиха, че някои от 40-те екземпляра са били предложени на клиенти на „Макалън“, като до 14 от тях са били украсени с емблематичния етикет „Fine and Rare“ на „Макалън“, включително и рекордната бутилка. Етикетите на дванадесет от бутилките, включително тази, която ще бъде продадена следващия месец, са проектирани от италианския художник Валерио Адами.

Бутилката, която ще бъде продадена, е първата, която е претърпяла реконсервация от дестилерията преди търга. Това включва подмяна на тапата и нанасяне на ново лепило в ъглите на етикетите на бутилката.

Четете още

Избор на редактора