Търси се ново име за „медсестра“. В женски род отблъсквало мъжете

Името на професията „медицинска сестра“ да бъде заменено, предлага здравното министерство. Поводът за промяната е, че думата в женски род отблъсквала младите мъже да кандидатстват в тази специалност. Засега предложенията са „медицински асистент“ или „бакалавър по медицински грижи“. Това пише в предложение на МЗ за подобряване на ситуацията в здравеопазването.

Съгласно документа, към месец май тази година у нас не са достигали 5164 сестри. За последните 30 години броят им у нас е намалял от 53 000 на 28 000. Средната им възраст е над 55 години. За последните 10 години пък са завършили едва 4200 медсестри. Едно от предложенията е част от техните дейности да с делегират на студенти по здравни грижи, асистенти и болногледачи, за да се намали натоварването им. Предлага се също да бъдат увеличени бройките за прием на студенти в тази специалност в съотношение лекар-сестра 1:2.  Това може да стане и чрез увеличаване на филиалите и факултетите на медицинските университети.

Предложено е също повишаване на заплащането, като се гарантират твърди заплати независимо от обема на дейностите на здравното заведение. По този начин ще се намали и броят на ненужните хоспитализации. Друга идея е общините също да участват в привличането на кадри, като отпускат бонуси или жилища на младите специалисти, стипендии по време на обучението, приоритетно записване на децата им в ясли и детски градини. Предвижда се и намаляване броя на болниците, за което отдавна се говори. То трябва да стане, поне според проекта, в следващите 5 години.

Четете още

Избор на редактора