Премиерът: Не бива да се заиграваме със страха на хората

“Не мога да си помисля, че за такива неща някой ще се заиграва със страховете на хората. Но истината е, че опозицията прави точно това – опитва се да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз.”

Така премиерът Николай Денков отвърна на журналистически въпрос за това дали решението на президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за енергетиката е част от войната между “Дондуков” 1 и 2.

“Тази либерализация трябваше да се случи, това е по регламент от 2019 г., България закъснява значително спрямо това, което се очаква от договорите, които е подписала”, обясни премиерът.

”От друга страна при подготовката на Закона за енергетиката бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии, които опозицията се опитваше да лансира по време на обсъжданията. Тези механизми са налице и са ясни”, допълни той.

Денков увери, че рязко покачване на цените на електроенергията няма как да има. Може обаче да се увеличи с 2%, например, но и дори да спадне, каквото се е случвало в предишни години.

“Ако погледнете съобщението от вчера, ЕК каза, че подготвя точно такива механизми, свързани с изземване на свръхпечалбите от производителите на електроенергия именно, за да бъдат защитени уязвимите потребители при вдигане на цената.  Така че в това отношение държавата, правителството и парламентът вършат това, което трябва да се направи. Аз не очаквам, че ще има проблеми при прегласуването”, каза премиерът, цитиран от 24 часа.

За призива на икономическия министър големите хранителни вериги сами да свалят цените на основните хранителни стоки, Денков каза:

“Има разбиране, че търговските вериги да положат усилия – те са заинтересовани България да е част от Шенген и еврозоната. Това ще и полза от тях като големи икономически оператора. Това е обща задача да свалим инфлацията от една страна, а от друга – да вдигнем потребителското доверие.”

Четете още

Избор на редактора