Премиерът очаква концепция за въглищните централи

В момента се обсъждат варианти за това с какво да се замени заетостта на работещите момента във въглищните производства в басейна на „Марица-изток“. „Опитваме за няколко седмици да наваксаме изоставането с месеци“, каза пред журналисти премиерът Николай Денков, който очаква концепция да има скоро.

Обяви, че служебното правителство нищо не е направило по въпроса – не е изпратило становище, няма концепция какво да се прави, поради което в момента с участието на министрите на икономиката, на енергетиката и на околната среда се обсъжда концепция, която да бъде предложена на Европейската комисия.

Премиерът уточни обаче, че тази концепция върви заедно с приемането на териториалните планове на трите града, които ще бъдат засегнати от спирането на въглищното производство, както и през плана за предоговаряне на сроковете за затварянето.

„Всичко това трябва да е цялостна, икономически обоснована картина – за какво отиват инвестициите, как хората биват подготвени за този преход,.. В тези планове няма застрашаване на работните места. Обсъждаме варианти, които са благоприятни за тях, когато е готов, ще се видим с тях и ще ги представим“, увери Денков.

На пресконференцията вчера беше представено и проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 29 октомври до 6 ноември 2022 г. сред над 800 пълнолетни души и представително за страната. Според него 56% от запитаните биха искали да се запазят въглищните централи по-дълго, 21% са на мнение, че трябва да се закрият, а 23% не могат да отговорят.

Четете още

Избор на редактора