Природният газ поскъпва до 87,50 лева/MWh

Природният газ за декември поскъпва с 6,5%, реши Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР). Цената на синьото гориво за последния месец на годината ще бъде 87,50 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР посочи, че в утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди новата цена на синьото гориво след анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец декември, които отчитат котировките на международните газови пазари до 30 ноември т.г. включително.

Утвърдената цена от 87,50 лв./MWh е с 6,5 % по-висока от цената на природния газ през ноември, която беше в размер на 82,12 лв./MWh., но продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за декември, посочват от енергийния регулатори.

Четете още

Избор на редактора