Природният газ по-скъп с 22% през януари

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), което е с 22,75% повече спрямо цената на синьото гориво за декември. Това е без цена без такси (за достъп, пренос)  и налози (акциз и ДДС).

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“(IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за месец януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, посочва още от Комисията.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ „Чирен“.

Утвърдената цена от 179,33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ в размер на 204,14 лв./MWh и малко под предложената от дружеството по-ниска цена от 179,72 лева за мегаватас.

Четете още

Избор на редактора