Продават бензина с 25 ст. отстъпка от събота – срещу малкия талон на колата

Големите вериги са поели ангажимент да продават бензин с 25 ст. на литър отстъпка, съобщи Андрей Делчев от „Българската петролна и газова асоциация” по БНТ. Той обаче не уточни кои точно бензиностанции са в готовност да стартират мярката веднага и посъветва водачите да питат, преди да заредят.

По-евтиното гориво очаквано тръгва от полунощ в събота (9 юли), след като днес „Държавен вестник” обнародва актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., където е залегнало намалението.

Задължително изискване за ползване на мярката е водачите да представят на касата талона на превозното средство. Гориво с отстъпка ще може да се ползва само при зареждане в резервоар. Търговците съветват документа да се подготвя преди плащане, за да не стават опашки по бензиностанциите.

По-евтино гориво няма да могат да зареждат собствениците на автомобили, тип „баничарки”, които са предназначени за търговски цели, уточниха още от бранша.
Освен по-евтин бензин, от този уикенд стартират и други антикризисни мерки като: продажбата на хляб и браншно без ДДС; парно и газ с 9% ДДС, вместо 20%; ток и газ – без акциз, увеличение на пенсиите с 10% и др. Увеличение се очаква при продажбата на бира и вино по ресторантите и заведенията, тъй като при тях се връща ставката от 20% ДДС, вместо досегашните 9% ДДС.

Четете още

Избор на редактора