Протести срещу изгарянето на корана в Стокхолм

Няколко арабски държави осъдиха днес изгарянето на екземпляр от свещената за исляма книга – Корана – пред джамия в Стокхолм, като заявиха, че тези действия подбуждат към омраза, предаде ДПА.

Двама мъже организираха демонстрация, при която пред джамия в центъра на шведската столица беше изгорен екземпляр от Корана. Това стана вчера – първия ден от мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Саудитска Арабия, родината на исляма, категорично осъди действията. „Тези повтарящи се актове на омраза не могат да се приемат, независимо какви са оправданията. Те недвусмислено подбуждат към омраза, изключване и расизъм“, заяви в изявление министерството на външните работи на арабската монархия.

Египет също заклейми действията, като ги нарече „позорен акт, накърняващ чувствата на мюсюлманите по света“.

В отговор на случилото се Мароко отзова посланика си в Швеция за „консултации за неопределено време“, съобщи официалното мароканска информационна агенция МАР.

Арабската лига заяви, че генералният секретар на организацията Ахмед Абул Гейт строго осъжда разрешението на шведските власти за провеждането на демонстрациите. „Пренебрежението към чуждата вяра изобщо не е част от свободата на изразяване“, добави той.

Ливанското проиранско движение Хизбула също заклейми действията в Стокхолм и призова арабските и ислямистките правителства да предприемат всички стъпки, за да подтикнат останалите държави да „предотвратят повтарянето на тези безумия на своя територия и да спрат разпространението на култура на омраза и ненавист“.

Шведският посланик в Йордания беше извикан днес в министерството на външните работи в знак на протест, предаде Ройтерс и БТА.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви на пресконференция, че действията в центъра на Стокхолм са били разрешени от властите, но не са били уместни.

Четете още

Избор на редактора