Проф. Витанов: КОВИД-19 достигна критична стойност. Габровци, внимавайте!

Базовото репродуктивно число за КОВИД-19 достигна критичната стойност, съобщи математикът проф. Николай Витанов.

„Днес то е 1.00. Именно това е критичната стойност. Днес заразата нито се разширява, нито се свива. Очакванията са числото полека да я надмине“, написа математикът във фейсбук.

Базовото репродуктивно число за КОВИД-19 представлява статистически ориентир, който показва колко човека заразява 1 болен. Числото е добър ориентир за хода на пандемията. Когато стойността е над 1, случаите в местно огнище на коронавирус могат да нарастват експоненциално.

Витанов дава и полезен съвет, ако случаите на дневна база надхвърлят 1000. (За справка: през последното денонощие в България са регистрирани 336 нови случая с коронавирус при направени 3843 теста.

„При надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа.“

Индексът за страната е над 8 пъти под критичната стойност. Има повишен индекс в големите градове и в две области по южната граница.

„Налице е повишение на индекса в Габрово. Там клъстерното разпространение набира скорост. Габровци, добре е да сте внимателни! Това показва, че вносът на вирус от юг и от Западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Защо следя особено южните граници ли? Като погледнете още на юг – Гърция – и ще се сетите. Внимавайте там – Омикронът е изтърван, а сезонът върви. Новозаразените там са над 10 000 на ден“, добавя още професорът.

Четете още

Избор на редактора