Путин: Зеленски е срам за еврейския народ

Руският президент Владимир Путин нарече украинския си колега Володимир Зеленски, който е от еврейски произход, „срам за еврейския народ“, и отново обвини Украйна, че е в ръцете на неонацисти, за да оправдае военната си операция там, предаде Франс прес.

„Имам много приятели евреи от детинство. И те казват, че Зеленски не е евреин, а е срам за еврейския народ. Това не е шега“, посочи Путин в изказване на Петербургския международен икономически форум, на който АФП не можа да присъства поради липса на акредитация, но беше излъчван на живо по руска телевизия.

Путин отново обвини украинския президент, че „прикрива тези неонацистки изчадия“ и че третира сътрудниците на нацистите по време на Втората световна война като герои.

Руският президент оправда нападението си срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., като обяви целта си да „денацифицира“ своя съсед, когото обвинява в „геноцид“ на рускоговорящите в Украйна, припомня АФП.

Путин увери, че контраофанзивата, предприета от украинските сили за отблъскване на силите от Москва, „няма шансове“ за успех. Той повтори, че Украйна търпи „много тежки загуби“ и смята, че Киев не може да воюва „дълго време“ поради загубите си на бойна техника. „Танковете (доставени от НАТО на Украйна) вече горят. Същото ще стане и със самолетите Ф-16“, каза Путин.

„Има значителен риск НАТО да бъде въвлечен още по-дълбоко в конфликта“, добави руският президент.

Четете още

Избор на редактора