Първи космически полет с ракетоплан за туристи

„Върджин Галактик“ ще осъществи днес първия си космически полет с ракетоплан за търговски цели – „Галактик 01“ , съобщи Ройтерс.

Въпреки че в бъдеше самолетът ще вози туристи, първият от нейните търговски космически полети ще бъде изследователска мисия.

На борда ще са трима души от Италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия – Анджело Ландолфи, Валтер Виладей и Панталеоне Карлучи – за провеждане на микрогравитационни изследвания.

Те ще се присъединят към трима американци – пилотът Фредерик У. Стъркоу, вторият пилот Майкъл Масучи и служителят по безопасността Бет Моузес.

Компанията „Върджин Галактик“ е основана от Ричард Брансън през 2004 г. Това ще бъде първият търговски полет, осъществен от нея в космоса

Полетът „Галактик 01“ се осъществява две години след като самият Брансън предприе пътуване с още петима души от персонала на „Върджин Галактик“ за първият тестови полет с екипаж на ракетоплана „Ви Ес Ес Юнити“. Тогава компанията обяви, че очаква редовни търговски операции през 2022 г. след допълнителни тестови полети. Тестовата кампания обаче отне повече време от очакваното, след като федералните регулатори приземиха ракетоплана за 11 седмици. Причината за това беше разследване на отклонение от определеното му въздушно пространство по време на полета през юли 2021 г.

Финалният изпитателен полет с екипаж в космоса беше проведен успешно, но с по-малко фанфари преди пет седмици.

„Върджин Галактик“ е сред частните инвеститорски компании, включително „Спейс Екс“ и „Блу Ориджин“, които обслужват богати хора, готови да платят голяма сума, за да изпитат скоростта на свръхзвукова ракета, безтегловността и полета в космоса.

Очаква се полетът в четвъртък да продължи 90 минути.

Белият ракетоплан, прикрепен към самолета носител „Ийв“ – носещ името на покойната майка на Ричард Брансън, ще излети от космическата площадка „Америка“ в Ню Мексико. След достигането на 15 км височина „Юнити“ ще се отдели и ще започне да се изкачва със свръхзвукова скорост до достигане на 80-89 км височина. Тогава космическият кораб ще бъде изключен и екипажът ще бъде почти в безтегловност няколко минути, преди самолетът да премине в режим на повторно навлизане в атмосферата и спускане към пистата.

Ако всичко премине гладко, „Юнити“ може да лети отново в началото на август и да започне месечни полети, обяви компанията.

„Върджин Галактик“ има резервирани места за 1000 клиенти, които са платили по 250 000 долара за място. Сега обаче цената е двойно и кусур. Според представители на компанията може да бъдат организирани по 400 полета годишно.

Четете още

Избор на редактора