Първото бебе зубърче се роди в Родопите

Роди се първото за тази година бебе зубърче в Източните Родопи, където от вече десет години екипа на Фондация „По-диви Родопи“ полага усилия да върнат този рядък вид в естествената му среда

Интересното е, че майката на последното попълнение е женска на име Премия, която е родена в зоопарка в Братислава, Словакия. През 2020 г. заедно с още една млада женска от унгарски зоопарк се присъедини към стадото.

Въпреки че са родени в зоопарк те успешно се приспособиха към дивия живот в Източните Родопи, за което свидетелства и новото потомство.

„Адаптирането на животни от зоопаркове в дивата природа е истинско предизвикателство – да се научат да оцеляват, да следват стадото, да намират и усвояват естествена храна. Едва когато родят и успеят да отгледат малко в природата смятаме, че те успешно са преминали този период“, споделя Христо Христов, експерт във Фондация “По-диви Родопи”.

Новото попълнение в стадото първо е „хванато“ от фото капан на територията на ДУ „Студен кладенец“. С него зубърското стадо наброява вече 15 животни и заема и своето важно място в екосистемата на Източните Родопи.

Зубърът е най-голямото тревопасно животно в Европа. В Родопите зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Фондация „По-диви Родопи“ и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

Четете още

Избор на редактора