Бял сръндак в Родопите. Крият мястото от бракониери

Изключително рядък феномен се появи в Родопите. В едно от ловните стопанства високо в планината беше забелязан снежнобял сръндак албинос. Той се е появил около местата, където се оставя храна за дивите животни през студените месеци.Съвсем умишлено ловците от дружинката крият неговото местоположение, заради бракониерите, съобщи НОВА.

На пръсти се броят хората, коитго са виждали редкия бял сръндак. Сред малцината късметлии е опитният фотограф на дивата природа Цветомир Цолов, успял да го заснеме отблизо. „Бял сръндак, не само на територията на нашата страна, а и в световен мащаб, е изключително рядко да се види. Математически не може да се каже едно на милион или на няколко милиона. Тези снимки за мен са най-големият късмет, който съм имал в гората”, споделя той.

Уникалните кадри са заснети с цената на много студ и завидно търпение. „Сутринта температурата беше минус 9 градуса, в укритието прекарах 8 часа и 25 минути. Без никакво отопление, само с апаратурата. Едва на шестия час понечих да стана и леко да се раздвижа вътре”, обяснява още фотографът.

Чак на четвъртия час в укритието белият елен плахо наднича от гората и излиза край хранилката. В такъв момент дори най-малкият шум може да го прогони обратно. И го заснел.

Четете още

Избор на редактора