Радев и още 8 президенти осъдиха ударите на Путин срещу Украйна

В своя съвместна декларация президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия осъдиха днес масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавните глави от формата Б9 призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления.

Президентите определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като неприемлива и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

Русия нанесе вчера най-тежките си ракетни удари срещу Украйна от месеци насам. Те засегнаха много градове, унищожиха граждански цели, прекъснаха тока и водата в тях, срутиха сгради и убиха най-малко 11 души. Украинската служба за извънредни ситуации съобщи, че 64 души са ранени при сутрешните атаки, нанесени по време на час пик от въздуха, морето и сушата и засегнали най-малко 14 региона – от Лвов до Харков.

Американският президент Джо Байдън осъди атаките, Европейската комисия ги нарече „отвратителни“, ръководителите на ОССЕ също излязоха с общо изявление, в което окачествиха ракетните удари като „терор“ срещу мирното население.

Четете още

Избор на редактора