Радев: Третият мандат – след Нова година, избори през март

Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с „Демократична България“, като изрази надежда да не се стигне до тази хипотеза.

След изборите се ръководя от две основни цели. Първата да се направи максималното, за да имаме редовно правителство. Да се даде време за диалог, да се даде време партиите да се отдалечат от агресивната изборна реторика и да се приемат важни закони. Надявам се това наистина да помага и да има разум. Втората важна цел – така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период януари и февруари. Аз нося тази отговорност, няма да насроча избори януари и февруари. Можем да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март. Ако излязат партиите излязат и кажат – „Искаме веднага мандати, ние сме готови да правим предизборна кампания декември, по Коледа, празници“ и да отидем на избори в най-тежките условия аз ще се съобразя. Веднага давам мандатите, отбеляза Радев.

Според държавния глава в парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол.

Тук няма малки и големи партии. Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща, заяви президентът Румен Радев по време на срещата.

Христо Иванов припомни трите основни приоритета на „Демократична България” – съдебната реформа, сигурността и разумен икономически пулс, който се грижи за хората, но и разбира, че излизането от инфлационния риск зависи от създаването на конкурентоспособност и инвестиции.

Не сме сред мандатоносителите с нашие 20 депутати, но се опитваме да бъдем полезни и конструктивни в този процес. Промените в Изборния кодекс и поведението на трите политически сили показа, че не са извлечени уроците и някои от рецидивите отново са на дневен ред, това не е добър знак, добави Иванов.

Четете още

Избор на редактора