Размирици в женски затвор в Хондурас, 46 убити

Броят на загиналите при размириците в женския затвор в Хондурас достигна 46 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на прокуратурата в страната.

Седмици наред затворничките се оплаквали, че били заплашвани от членове на банда, която изпълнила тези заплахи, убивайки жертвите си, много от които са били изгорени, застреляни или намушкани с нож.

Президентът на Хондурас Сиомара Кастро заяви, че вчерашните размирици в женския затвор в град Тамара, разположен северозападно от столицата Тегусигалпа, е бил „планиран от улични банди със знанието и мълчаливото съгласие на органите за сигурност“.

Кастро обеща да вземе „драстични мерки“, но не обясни как затворените, идентифицирани като членове на бандата „Барио 18“, са успели да вкарат там оръжия и мачете или да се придвижат свободно до съседен блок и да избият всички затворнички в него.

Разпространените от хондураското правителство видеоклипове от вътрешността на затвора показват няколко пистолета и купчина мачете, както и други оръжия с остриета, които са били намерени след размириците.

Четете още

Избор на редактора