Секс скандал с US гросмайстор в шах клуб в Сейнт Луис

Гросмайсторът Алехандро Рамирес е разследван от Американската шахматна федерация и шахматния клуб Сейнт Луис за сексуално посегателство, съобщава chess.com. В туит от гросмайстор Дженифър Шахаде твърди, че е била нападната два пъти от Рамирес и също така, че е видяла „тревожни доказателства“ от други жертви.

42-годишната Шахаде е двукратна шампионка на САЩ за жени, писателка и покер играч. Като коментатор на шахматни събития от най-високо ниво, провеждани в шахматния клуб Saint Louis, в продължение на много години тя работи заедно с Рамирес, 34-годишен костарико-американски гросмайстор, треньор и коментатор. Защо не сме виждали Шахаде в предаванията на живо на Сейнт Луис напоследък, стана ясно днес.

Шахаде направи публично достояние обвиненията си към Рамирес в туит, който гласи: „Времето изтече“. Приложено е следното изявление:

В момента се провеждат множество разследвания на Алехандро Рамирес за сексуално посегателство, включително поредица от предполагаеми инциденти с непълнолетно лице. Бях нападната от него два пъти, преди 9 и 10 години.

„Продължих напред до последните няколко години, когато множество жени, независими една от друга и без да познават собствения ми опит, се обърнаха към мен със собствените си истории за предполагаемо насилие. Тези разкази са от много по-млади предполагаеми жертви. Видях тревожни доказателства, включително текстове, които признават малтретиране на непълнолетна, докато той я е тренирал, както и съобщение до предполагаема жертва, че е непълнолетна „изкусителка“.

Пътят към разследването и потенциалните последствия беше много стресиращ процес. Може би сте забелязали, че направих голяма крачка назад от коментарите, докато това се разиграва. Запълвах времето с покер, писане и популяризиране на момичета в шаха. И все пак голяма част от тази работа, за да направим шаха по-приобщаващ, е безполезна, ако не можем да изясним ясно, че безопасността на жените, момичетата и децата е от най-висок приоритет. И затова се изказвам сега. Благодарим ви за подкрепата и търпението за повече подробности.“

Рамирес е предоставил на chess.com следното изявление:

„Въпреки че не мога да коментирам конкретните твърдения на г-жа Шахаде поради предстоящи разследвания от Американската шахматна федерация и шахматния клуб Сейнт Луис, разбирам загрижеността, повдигната от обвиненията срещу мен. Напълно съдействам и на двете запитвания и очаквам с нетърпение възможността да отговоря на тези обвинения и да споделя моята страна на историята.“

&

;

Четете още

Избор на редактора