Рекорден брой нелегални чужденци, вече ни предпочитат пред Гърция

Нивото на заловените на територията на България мигранти е рекордно в сравнение с предходни години. Това стана ясно от думите на анализатора Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Безлов цитира данни, според които страната ни се нарежда на трето място след Испания и Италия в ЕС по брой на заловени нелегални мигранти.

“Официалните данни показват, че до 22 август имаме около 11 000 незаконно влезли в България и заловени мигранти. Най-много има Италия – 50 000, Испания – 18 000, ние сме трети”, коментира пред NOVA NEWS експертът.

Той обясни, че за първи път страната ни изпреварва Гърция, където има влезли близо 7000 души.

През 2018 и 2019 година нивата у нас са били около 2500 – 3000. Това означава, че сегашните данни представляват своеобразен рекорд.

„Очевидно мигрантският поток от Турция е започнал да се пренасочва към България, а преди беше към Гърция“, отбеляза той и припомни, че част от мерките за контрол на мигрантския поток към България са били свалени от Турция миналата година.

Безлов коментира и друга причина за повишения брой на нелегални мигранти – корупция в МВР. По-рано днес вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че ще бъде направена проверка в Гранична полиция за това дали служители са си затваряли очите и са пропускали нелегален поток. Повод за изказването му беше тежката катастрофа в Бургас тази сутрин, при която след гонка с автобус, превозващ мигранти, загинаха двама полицаи.

Според Безлов след 2013 г. е имало големи „зони на зараза“ в полицията относно корупционно пропускане на мигранти. „Първо се пропускат през границата, а после във вътрешността на страната”, каза той и обясни, че това лесно може да бъде засечено чрез биометрични данни. Ако на влизане в страната чужденците са регистрирани от МВР, на тях им се снемат биометрични данни и по-късно във вътрешността на страната може да бъде проверено колко са тези хора. Имало е случаи, в които 70% от задържаните във вътрешността на страната имигранти не са имали биометрия. Това означава, че на границата не са били регистрирани.

“В момента картината е подобна – близо 50% от хората сега са без биометрия”, обясни Безлов.

Той допълни, че няколко различни структури в МВР трябва да се занимават с въпроса за нелегалния мигрантски поток, за да се намали корупционният риск. По думите му има и допълнителен риск, който може да влоши ситуацията и това е ангажиментът на МВР към охраната и провеждането на изборите. Според Безлов много сили ще бъдат пренасочени от границата, а поемането на охраната й от военни крие рискове, тъй като те не са подготвени за такава дейност.

Четете още

Избор на редактора