Риболовът спасява мъжете от шизофрния

Проучване, проведено във Великобритания, установи това, което дългогодишните любители на риболова вероятно вече са ни казвали. Риболовът е свързан с по-нисък риск от психични състояния като тревожност, депресия и мисли за самоубийство.

Проучването публикувано в MDPI и проведено от университета Anglia Ruskin University в Кеймбридж, университета Ulster University и университета Queen’s University, Белфаст включва общо 1752 участника от мъжки пол, пише pixotab.com.

Резултатите от този широкообхватен анализ показват, че тези, които участват в риболов по-редовно, са с почти 17% по-малко склонни да събщават, че са диагностицирани с психични заболявания в сравнение с тези, които участват в хобито по-рядко. А за тези, които ловят риба по-често, положителното въздействие върху психичното им здраве се увеличава още повече.

Участниците в проучването, които редовно ходят на риболов имат по-малки шансове за развитие на депресия (със съответен коефициент на шансове от 1,172), шизофрения (със съответен коефициент на шансове от 1,879), суицидни мисли (със съответен коефициент на шансове от 1,162) и умишлено самонараняване (със съответен коефициент на шансове от 1,166) спрямо тези, които участват по-рядко в риболова.

Също така, проучването изясни, че дори продължителността на риболовната сесия има значение. Единствената значима връзка, която се наблюдава, е със суицидни мисли (със съответен коефициент на шансове от 0,678). Това може да се разтълкува като факт, че шансовете за суицидни мисли са по-високи, ако риболовната сесия е по-дълга, което обаче не променя основната заключителна точка – риболовът има положително въздействие върху психичното здраве.

Ръсел Хог, работещ в Oakwood Angling в Хертфордшър, споделя своите лични наблюдения: „Като цяло констатациите предполагат, че насърчаването на честото участие в развлекателния риболов може да бъде стратегия с двоен метод за насърчаване на релаксация и положително психично здраве, както и насърчаване на повишени нива на физическа активност при хора с психични проблеми.“

Този нов анализ не само потвърждава вече съществуващите възгледи за благоприятните ефекти на риболова, но и добавя научни данни към тях. Време е да признаем, че риболовът е не само хоби, но и терапия. Съчетавайки свежия въздух, природата и спокойствието на риболова, този спорт се оказва ценен съюзник в борбата с психичните предизвикателства на съвременния свят.

Риболовът има положителни ползи за психичното здраве на мъжете

Четете още

Избор на редактора