Караници в София, трепет в Скопие, нетърпение в Брюксел

Вече над 4 часа депутатите ни се карат в парламента, докато лидерите на ЕС в Брюксел чакат решението на София за френското предложение по ветото ни за съседите.

След постъпили три предложения за решения, които еднакво подкрепят предложеното от френското председателство, към момента не е ясно по същество за какво се дебатира.

„България не вдига, а постига ветото си върху РСМ. Всеки, който се противопоставя на това решение, поема риска да загубим високата степен на гаранции за нашия интерес. А той е не просто да постигнем целите са, а Западните Балкани да получат европейска перспективи”, заяви още в началото вносителя на предложението на „Демократична България“ Христо Иванов.

Това бе и проектът който одобриха вчера във външната комисия с участието и на външната ни министърка Теодора Генчовска. Тя дефинира защо НС трябва да се произнесе по предложението – защото то е по-добро от това, което вече е гласувано, и изрично налага промени в конституцията на РСМ, както и пряко участие на България в процеса.

Към момента решението е на кантар, като видно от изказванията ще бъде подкрепено от „Продължаваме промяната, вносителите от „Демократична България“, ДПС и ГЕРБ-СДС. БСП поддържа позицията си да запази неутралитет при гласуването, а патриотичната ИТН и националистическата „Възраждане“ са твърдо против даване „зелена светлина” в преговорния процес.

Междувременно днес френският премиер Емануел Макрон съобщи че чакат решението до часове и че са употребили натиск, за да накарат българите да побързат. Очевидно засега Брюксел остава само с очакванията.

Четете още

Избор на редактора