Русия и Украйна спорят кой разруши язовирната стена

Нова Каховка е под вода след разрушаването на язовирната стена на близката водноелектрическа централа, заявиха и руски, и украински представители.

Украински хидроинженери очакват язовирните води да залеят близо 100 населени места.

Централните части на Нова Каховка са под вода, написа в „Туитър“ Андрий Йермак, съветник на украинския президент. Информацията потвърди и ръководителят на руската градска администрация Владимир Леонтьев. Според Киев взривяването на язовирната стена е терористичен акт, планиран от руските сили и извършен дистанционно.

Пред „Хоризонт“ бившият съветник на украинския президент по националната сигурност Олексий Арестович го нарече „шантаж“, но подчерта: „Това няма да спре нашето настъпление. Смятам, че режимът на Путин ще бъде осъден. Държава, която съзнателно причинява такава огромна екокатастрофа през 21-ви век – най-голямата след „Фукушима“, не може да бъде член на ООН. И тези, които ни предлагат да преговаряме, трябва след този случай окончателно да разберат с кого си имаме работа“, заяви Арестович.

Пред Международния наказателен съд в Хага Украйна обвини Русия в държавен тероризъм, а Москва обяви, че започва наказателно разследване.

Нивото на Днепър се покачи с над 10 метра и заля улиците на градчето Нова Каховка. Евакуирани са жителите от около 300 сгради по брега на Днепър, които се намират в най-близките населени места.

Бедствието може да има по-широки последици – от първоначалното наводняване на домове, улици и предприятия по течението, изчерпване на водните нива нагоре по течението, което помага за охлаждането на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката АЕЦ, която също е под контрола на Русия, до свършване на запасите от питейна вода в Кримската област.

Официална позиция по случая от Кремъл няма – коментарите са от руската администрация в окупираните Херсонска и Запорожка област.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов пък съобщи, че част от водоснабдяването на полуострова ще бъде прекъснато, тъй като разчиташе на водната централа. Тяхната позиция е, че съоръжението е взривено от украинските военни. Малко по-късно говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че няма съмнение, че взривът е резултат от „украинска диверсия“.

Четете още

Избор на редактора